Συνταξιοδότηση & εργασία

Ο νόμος 3863/2010 γνωστός ως “νόμος Λοβέρδου” έφερε σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων με αναστολή ή και περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση που ο δικαιούχος εξακολουθεί να εργάζεται. Ειδικότερα, ο νέος νόμος καθιερώνει ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, δε, επιβάλλει πρόστιμα σε όσους συνταξιούχους δεν δηλώνουν την απασχόλησή τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας, τίθενται  φραγμοί στις συντάξεις όσων νέων συνταξιούχων (από την 15η.7.2010) αναλαμβάνουν εργασία, ενώ οι ίδιες “ποινές” θα επιβάλλονται από την 1η.1.2013 και στους “παλαιούς” συνταξιούχους που θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται.

Πιο αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία των αλλαγών που επήλθαν με τον νέο νόμο, είναι τα εξής:

Για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Μετά τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο έτος. Το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα τριάντα (30) ημερομίσθια καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το ως άνω όριο των 30 ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι (6) ημερομίσθια για κάθε ανήλικο ή ανίκανο για βιοποριστική εργασία παιδί ή για παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω των 24 ετών.

Στην περίπτωση που ο απασχολούμενος λαμβάνει περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, η περικοπή θα γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης από τις κύριες συντάξεις. Για τον προσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων δεν λαμβάνεται υπόψη η επικουρική σύνταξη.

Για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας που εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης.

Οι συνταξιούχοι οι οποίοι αυτοαπασχολούνται, υποχρεούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Από την προσαύξηση εξαιρούνται όσοι υπάγονταν σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς ή το Δημόσιο, και οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν για τη συγκεκριμένη απασχόληση υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο φορέα ασφάλισης.

Οι ανωτέρω περιορισμοί ΔΕΝ εφαρμόζονται στον επιζώντα των συζύγων, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Επίσης, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν την ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ ή τρίτης χώρας και υπόκεινται στη νομοθεσία ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών της Ε.Ε, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και οι επιζώντες τους.

Τέλος, οι ως άνω τιθέμενοι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται στους ιπτάμενους χειριστές καθώς και στους ιπτάμενους συνοδούς και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Μαρία Ν. Φράγκου – Δικηγόρος LLM

Γράψτε σχόλιο





Κατηγορίες